Wildweirdwonderful op Facebook
Wildweirdwonderful op Instagram
Wildweirdwonderful op Twitter
Wildweirdwonderful op Youtube

Vernieuwend denken

Het leven gaat snel, heel snel. Het lijkt nog als de dag van gisteren dat ik dagelijks op het schoolplein tikkertje deed, maar die tijd ligt al vrij lang achter mij. De wereld verandert naar mate je ouder wordt en andere dingen krijgen daarbij meer prioriteit. Het is raar om te zien dat tijd geen enkele uitzondering maakt. Alles vervaagt langzaam aan en zelfs de meest sterke of vervelende dingen lijken zo enigszins genezen te kunnen worden. Misschien is genezen niet het juiste woord hiervoor en moet het meer gezocht worden tussen termen als ‘verdunnen’ of ‘uitgummen’. De tijd lijkt dan ook een beetje op water. Het voegt zich bij je herinneringen en hoe meer – tijd – er voorbij gaat, hoe dunner en onscherper je herinneringen worden.

Nu hebben bepaalde herinneringen meer water – tijd – nodig dan andere. Zo zullen akelige mensen langer herinnerd worden dan goedgezinde mensen, vervelende opmerkingen langer blijven hangen dan complimenten en de dingen die iemand niet goed heeft gedaan de overhand hebben boven alles wat deze persoon wel (goed) gedaan heeft. Dit komt omdat negativiteit simpelweg een krachtigere indruk achterlaat bij mensen dan positiviteit. Het zet zich dieper in het geheugen. Het kost ons dus meer tijd om negativiteit te laten vervagen dan het geval is bij positiviteit. Iets wat eigenlijk de omgekeerde wereld zou moeten zijn.

Het is eigenlijk heel krom om te beseffen dat de dingen die je aangedaan zijn de overhand krijgen boven al het goede dat je meegemaakt hebt. Onverwachte cadeau’s, romantische avonden, een helpende hand, het kan worden weggevaagd door een gebeurtenis waar een negatieve lading aan hangt. Straks zit ons hele hoofd vol met alleen maar negatieve dingen en zijn we al het goede dat het leven met zich mee kan brengen vergeten.

Natuurlijk is het moeilijk om altijd maar positief naar het leven te kijken, maar zodra je om je heen kijkt zie je dat de wereld zoveel moois biedt. Positiviteit trekt ook nog eens meer positiviteit aan. Het is een kwestie van gedachtewerking. Uiteindelijk lijkt dus de sleutel voor onze complexiteit tussen onze oren te zitten.

Negativiteit is daar ook een product van en zou dus eigenlijk veel minder aandacht moeten krijgen. Om de hele wereld nu van de een op de andere dag te veranderen is een vrijwel onmogelijke zaak, maar je eigen zicht op het leven aanpassen is iets wat wij allemaal zelf kunnen doen. Laten we daarom beginnen bij ons zelf en het leven meer herinneren aan de hand van het goede dat ons overkomt. Laten we positiviteit de aandacht geven die het verdient. Laten we positief zijn en dit doorgeven aan de mensen om ons heen om het leven en de wereld daarmee een stuk positiever te maken.

Foto van: nycapbarista via Compfight cc

Geef een reactie