Wildweirdwonderful op Facebook
Wildweirdwonderful op Instagram
Wildweirdwonderful op Twitter
Wildweirdwonderful op Youtube

Schaamteloos oordelen

Mijn hand grijpt naar een fles wijn. Ik lees het etiket en glimlach. Ja, dit is ‘m. Ik draai mij om en leg ‘m in het karretje. Achter mij staat een man met grijs haar, een geruite broek, nette schoenen en een lange jas. Hij kijkt mij en mijn dochter ongegeneerd aan. Hij kucht, kijkt naar de schappen en kijkt dan weer naar ons. “HAD JE WAT?!”, schiet er door mijn hoofd. Maar mijn lippen vormen die woorden niet. Ik slik ze in. Wat ik wel doe, is ongegeneerd terug kijken. Dat helpt, hij haalt mij in.

Tijdens het inhalen kijkt hij nog eens. Zie ik hem nou naar mijn boodschappen kijken? Ik word er een beetje kriebelig van. Ik vind oordelen zonder dat ik iemand ken vervelend, maar het komt nu over alsof hij nog nooit een jonge moeder heeft gezien. En al helemaal niet één die een fles wijn koopt.

Het lijkt wel of mensen gelijk beelden in hun hoofd krijgen van een zuipende moeder die haar kind met een pak drinken voor de tv zet. Of ze denken juist dat een moeder geen tijd heeft om een borrel te drinken. Of daar de tijd niet voor mag nemen.

Ik loop naar de kassa. Dezelfde meneer staat voor me. Ik leg de boodschappen inclusief wijn op de band. Weer zie ik hem kijken. Ik slaak een diepe zucht.

“Schattig meisje heb je bij je. Jullie drinken de wijn toch niet samen op hé? Nee hoor, ik maak een grapje. Fijne avond verder!”

De man kijkt me lachend aan terwijl mijn houding verstijft. “Dank u wel meneer, u ook een fijne avond.”

Ik reken af en loop naar de auto. Ik kan mezelf wel door de wc spoelen. Ik ben iemand die totaal niet van (voor)oordelen houd en nu deed ik precies hetzelfde.

Weer een eye-opener. Blijven chillen, no stress. Niet denken voor anderen, want je weet toch nooit wat ze denken. Plus, zolang je zelf weet hoe de vork in de steel zit is het toch prima? Ik lik over mijn lippen en krijg spontaan zin in een slok wijn.

Foto van: Kees van Mansom via Compfight cc
4 reacties
 1. 5 jaar geleden
  Lisa

  Bedankt voor jullie reacties, leuk!

  Beantwoorden
 2. 5 jaar geleden
  Anoniem

  Wat gij niet wilt wat u geschiedt doe dat ook een ander niet! Zei mijn moeder vroeger!!!
  Maar heel herkenbaar Lisa! Hebben we allemaal wel es last van!! Leuk geschreven!!

  Beantwoorden
 3. 5 jaar geleden
  Gwen

  Tof mop!

  Beantwoorden
 4. 5 jaar geleden
  Tsjitske

  leuk geschreven weer!

  Beantwoorden

Geef een reactie