Wildweirdwonderful op Facebook
Wildweirdwonderful op Instagram
Wildweirdwonderful op Twitter
Wildweirdwonderful op Youtube

Alles gebeurt met een reden

“M’n fiets is gisteren gestolen.”

– “Oh echt? Alles gebeurt met een reden he!!”

“Ja, waarschijnlijk was de reden dat diegene een fiets nodig had.”

– “Nee, ik bedoel dat je anders misschien wel aangereden was vandaag. Of misschien ontmoet je wel iemand wanneer je een nieuwe fiets koopt.”

Soms vraag ik mij wel eens af of bepaalde dingen nou echt moeten gebeuren in het leven. De uitspraak ‘alles gebeurt met een reden’ wordt veelvuldig in de mond genomen, maar is dat wel zo? Gebeuren dingen met een achterliggende reden of is dat iets wat wij onszelf proberen wijs te maken? Natuurlijk gaan we door verschillende fases heen in het leven en lopen we hierbij tegen bepaalde situaties aan waar we van kunnen leren en groeien als mens.

Zo ontmoeten we vreemden die we goed leren kennen, waar we een hechte band mee vormen om ze daarna weer los te moeten laten om weer vreemden van elkaar te worden. Het is een heel raar idee om iemand die je goed kent weer als vreemde te moeten zien. Doen alsof er geen interesse meer is in elkaars leven. Doen alsof je elkaar niet kent, terwijl je zoveel van elkaar weet. Het gebeurt vaker dan je zou willen, al dan niet door eigen toedoen. Het voelt alsof er een klein deeltje van wie jij bent wordt weggenomen, een deeltje van jezelf dat je gedeeld hebt met iemand, een deeltje van jezelf dat je hebt openbaard en blootgelegd. Het maakt het moeilijker om in de
toekomst weer een klein deeltje van jezelf prijs te geven aan iemand anders.

Dus waarom zou het met een reden moeten gebeuren? Waarom zouden we mensen moeten laten gaan? Waarom zou iemand van zijn fiets getrokken en in elkaar geslagen moeten worden? Wat is de reden hier achter? Ik vind het nogal ver gezocht dat deze dingen gebeuren zodat iemand er sterker van kan worden. Dat gaat er bij mij niet echt in. Het is meer een positieve draai geven aan de vervelende dingen die gebeuren in het leven. Een soort van hoop scheppen op iets beters of een ‘beloning’ voorhouden voor hetgeen dat gebeurd is.

Aan de ene kant is het natuurlijk wel goed om positief te blijven, maar aan de andere kant is het ook een bepaalde verkapping van alles maar moeten accepteren. Het accepteren van de dingen die gebeuren in jouw leven, hoe oneerlijk of hoe onjuist ze ook zijn. Door er een positieve spin aan te geven, door te zeggen dat het je sterker maakt, accepteer je eigenlijk dat je het ergens hebt verdiend. Dat je het nodig had om verder te kunnen komen. Wanneer je daarover nadenkt kom je er achter hoe cru het eigenlijk is om te zeggen dat iets gebeurt met een reden. Nee, ik geloof er niet in.

Foto van: onesecbeforethedub via Compfight cc

Geef een reactie